07.11.2018: Tajland: Održana 27. Konferencija Svjetske federacije terapijskih zajednica

Konferencija Svjetske federacije terapijskih zajednica (27. po redu), održana je u Bangkoku, glavnom gradu Tajlanda, od 27.10. do 1.11. Tokom  ta četiri dana, oko 230 učesnika konferencije je imalo priliku da čuje o trenutnom stanju i izazovima u oblasti ove vrste tretmana.

Terapijske zajednice su jedna od najčesće biranih drug-free metoda i imaju izuzetnu uspješnost. Problemi nastaju uslijed nedostatka prepoznavanja od strane nadležnih ministarstava, koja ne pokazuju dovoljan interes za ovakav vid liječenja, smanjuju budžet, pa se i vremenski period ostanka klijenata u TZ smanjuje, što ne donosi dobre rezultate.

Na konferenciji je govorio i Predsjednik Udruženja Proslavi Oporavak, Boro Goić, koji je u svojoj prezentaciji po prvi put prikazao rezultate istraživanja pod nazivom “Život u Oporavku”, koje je provedeno u četiri zemlje regije u partnerstvu sa univerzitetom iz Sheffielda iz Velike Britanije. Podaci koji su predstavljeni publici jasno pokazuju razliku između života u ovisnosti i života u oporavku, gdje su se jasno mogli prepoznati benefiti i poboljšanja u ponašanju kod osoba u procesu oporavka. Isto tako, istraživanje je pokazalo jasnu redukciju troškova vezanih za kriminalna djela i boravak ovisnika u penalnim institucijama. Ono što se pokazuje kao barijera u daljnjem procesu oporavka i postizanju dugotrajne i održive apstinencije, shodno istraživanju, jesu velike kvote nezaposlenosti, pa se to nameće kao potreba koju treba adresirati i rješavati.

Opća poruka koja je proizašla iz ove uspješne konferencije jeste da izlaza iz problema ovisnosti i te kako ima, da su terapijske zajednice jako dobra metoda u procesu oporavka, što potvrđuju naučni i statistički podaci, te da su nove droge i ovisnosti o meth amfetaminu donijele nove pristupe kojima se i TZ moraju prilagođavati.